Veel gestelde vragen

Op deze pagina wil ik u antwoord geven op vragen over meerdere onderwerpen;

Begraven:

Als men kiest voor een begrafenis dan is de eerste vraag die aan u gesteld gaat worden, is er al een voorkeur van de keuze van een graf.

Wat zijn de verschillen:

Een algemeen graf, is een graf waar mensen begraven worden die geen familierelatie met elkaar hebben. De lengte van het grafrecht is verschillend vaak per begraafplaats. U kunt dit navragen bij de beheerder van de begraafplaats of uw uitvaartondernemer. Wat gebeurt er na het verlopen van het grafrecht, dan worden deze graven geruimd en de stoffelijke resten worden overgebracht naar een verzamelgraf. Een ruiming wordt ruim van te voren aangegeven en u kunt de stoffelijke resten  van uw dierbare ook laten herbegraven of laten cremeren, uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.

Een particulier grafis een familiegraf hier worden over het algemeen overledenen begraven met een familierelatie. De grafrechten kunnen vaak voor langere periode worden afgekocht.  Na het verlopen van dit termijn kunt u op uw verzoek het grafrecht tegen betaling weer verlengen.

Bovengronds in een nis: de overledene wordt bijgezet in een nis bovengronds. Deze keuze is niet op iedere begraafplaats aanwezig. Nadeel is dat er maar één overledene per nis geplaatst kan worden.

Keldergraf: er is een betonnen kelder geplaatst in de grond, waar meerdere overledenen kunnen worden bijgezet. Het verschil met een regulier graf is dat er geen grond voor dichting wordt gebruik maar slechts een betonnen afdekplaat. Ook deze keuze is niet op alle begraafplaatsen beschikbaar.

Cremeren:

Een technische crematie: uw dierbare overledene wordt op uw verzoek opgehaald en verzorgd en daarna overgebracht naar een mortuarium alwaar geen bezoek mogelijk is. Uw dierbare wordt gecremeerd zonder plechtigheid en zonder aanwezigheid van familie en bekenden.

Crematie met auladienst: er is een bijeenkomst in de aula van het crematorium en een samenzijn in de ontvangkamer nadien. U kunt kiezen in welk crematorium de plechtigheid plaats vindt.

Ophalen van de asbus: de asbus kan na één maand worden opgehaald in het crematorium. Hiervoor moet een afspraak worden gemaakt. Na de crematie wordt de asbus geplaatst in de algemene nis van het crematorium (niet toegankelijk voor publiek). Er kan gekozen worden voor een asbus of een strooikoker.

Verstrooiing Standaard kunt u de as ook laten verstrooien op het strooiveld van het crematorium. Dit kan zowel met of zonder uw aanwezigheid. Ook is het mogelijk dat u de as verstrooit  op een plaats waar u graag kwam bij leven.

Mogelijkheden voor asbestemming:de asbus plaatsen in een urnengraf, of plaatsen in een nis van het columbarium op de begraafplaats. De asbus mee te nemen naar huis, verwerken in een sieraad, te verstrooien op een dierbaar plekje, per vliegtuig, vanaf een schip etc.

Crematie overledene:uw dierbare wordt op dezelfde dag gecremeerd, niet met meerdere kisten tegelijk maar één overledene per oven.

Wat regelen wij voor u achter de schermen.
  • Afspraken maken met begraafplaats/crematorium of kerk.
  • Aangifte van overlijden bij de Gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
  • Opstellen van de tekst en drukken van de rouwkaarten.
  • Verzorging van eventuele familieberichten.
  • Regeling vervoer en verzorging van de overledene.
  • Afspraken maken met een door u gewenst uitvaartcentrum.
  • Bij een thuis opbaring het verzorgen van een bed of kistkoeling, met dagelijkse controle van de overledene door ons.
  • Begeleiding van een condoleance .
  • Begeleiding van een uitvaartleider/ster op de dag van de uitvaart.
  • Regeling van dragers bij een begrafenis.
  • Hulp bij de vormgeving van de dienst.
  • Nazorg

Wij begeleiden zowel crematies als begrafenissen op een eigentijdse of juist traditionele wijze beide met een persoonlijke benadering. Wij verzorgen uitvaarten in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Midden Delfland, Naaldwijk, ‘s-Gravenzande, Hoek van Holland, Monster, Maasdijk, Poeldijk, ter Heijden aan zee, Wateringen, Kwintsheul, Den Haag en Delft. Op aanvraag kunnen wij ook op andere plaatsen u van dienst zijn.

Ritueelbegeleiding: een ritueelbegeleider/ster geef vorm en inhoud aan een afscheidsdienst, vaak wordt dit gedaan door een geestelijk begeleider zoals een dominee of pastoor. Door de ontkerkelijking wordt er vaak gezocht naar een leidraad voor het afscheid. Door middel van een gesprek met nabestaanden kunnen symbolieken naar voren komen waarmee het leven van de overledene met een herkenbaar verhaal wordt afgesloten. Hierdoor ontstaat er een warm en mooi afscheid waar u later op terug kunt kijken met een warm gevoel.

Opbaring:dit kan thuis, als dit mogelijk en gewenst is. Dit kan ook in  een uitvaartcentrum naar keuze of in ons uitvaarthuis de Vaart. De voordelen in ons uitvaarthuis zijn dat er veel ruimte is voor bezoek, een kopje koffie of thee drinken met naasten aan de grote tafel heel normaal is. Er een railsysteem hangt in de opbaar kamers waar een persoonlijk schilderij of foto opgehangen kan worden. Is er de wens om bijvoorbeeld de kist te beschilderen dan is dit in overleg ook te realiseren. Een afscheidsbijeenkomst met een klein aantal familieleden, genodigde is hier prima te realiseren,  kortom er zijn vele mogelijkheden.

Vervoer:vervoer is tegenwoordig niet alleen een zwarte rouwauto er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden qua kleur denkend aan grijs, bordeaux rood, blauw, wit. Of verkies men liever voor paard en wagen, een koets, de rouwkoe. Voor groot vervoer is er de uitvaarttruck of de uitvaartbus waar nabestaanden met de overledene mee kunnen rijden naar de begraafplaats of crematorium.

Budget uitvaart: de kosten van een crematie/begrafenis kunnen aanzienlijk zijn met de keuzes die gemaakt worden. Ook voor mensen met een klein budget proberen wij een waardig afscheid te realiseren. De vraag naar goedkopere en betaalbare uitvaarten neemt de laatste jaren enorm toe.

Uitvaartondernemer- uitvaartverzorging- begrafenisondernemer- ritueelbegeleiding- uitvaartbegeleiding- uitvaartplanner etc.

De laatste jaren zijn de omschrijving van de bedrijven in de uitvaartbranche sterk veranderd. Waar vroeger alleen de naam begrafenisondernemer werd gebruikt zijn er nu een groot aantal benamingen die vermeld worden. Dit is ontstaan om de bedrijfsvoering een persoonlijker karakter te geven.

 


bel ons